BUSINESS CASE

Assistentie-drone voor hulpdiensten

PITCH

Met FastView, een plug-and-play drone-in-a-box oplossing, geven we de hulpdiensten een extra oog vanuit de lucht om incidenten beter te kunnen inschatten. Dit unieke product bespaart tijd, kan levens redden en geeft de first responder een beter overzicht voor aankomst en tijdens een incident. Door het verstrekken van live feed informatie, het gebruik van kunstmatige intelligentie en het autonoom bedienen van de drone, wil FastView de nummer één leverancier worden van gecertifieerde eerstehulpverleners drones-in-a-box op wereldschaal.

Deel case

OMSCHRIJVING

In geval van een incident of crisissituatie is tijd van essentieel belang en kan een snelle inschatting van de situatie ter plaatse levens redden. Hulpdiensten hebben nood aan een snel zicht op de situatie ter plaatse om een inschatting te kunnen maken over de in te zetten middelen en personeel.

FastView wil politie, brandweer en bijhorende ambulancediensten binnen enkele minuten een zicht geven op incidenten door het gebruik van een netwerk van semi-autonome drones. Met FastView beschikken ze over een platform dat bij een noodoproep 24/7 onmiddellijk ingezet kan worden om snel realtime informatie te bezorgen. Met deze informatie kan de tussenkomst van de veiligheids- of hulpdienst onmiddellijk afgestemd worden op de situatie, waardoor vertragingen vermeden worden. Bijvoorbeeld: een oproep op de 112 over een verkeersongeval: standaard wordt er één politiewagen naar toe gestuurd. Via FastView kan op de camerabeelden in de operator room gezien worden dat er een tweede politiepatrouille noodzakelijk is voor de verkeersafwikkeling of dat de brandweer moet opgeroepen worden omdat mensen moeten bevrijd worden uit de wagens.  Bij grotere incidenten is het niet altijd evident om vanop de begane grond de situatie juist in te schatten. Een luchtbeeld via FastView geeft hier extra input. Bovendien kan FastView uitgerust worden met infrarood/thermocamera’s om data op verschillende manieren te capteren. De verantwoordelijke ter plaatse bij het incident kan via tablet of smartphone bijkomende data opvragen, waardoor de drone in actie schiet om een gedetailleerder beeld te krijgen van het incident. Indien noodzakelijk kan zo ook een luidspreker geactiveerd worden om boodschappen te verspreiden. Via integratie in bestaande platformen worden de verschillende veiligheids- en hulpdiensten aangestuurd.  

FastView zal in eerste instantie uitgerold worden binnen een lokale politiezone en hulpverleningszone (brandweer/ambulance), met een verdere uitrol naar Vlaanderen om daarna door te groeien tot een Europese oplossing voor hulpdiensten. FastView is zeer schaalbaar omdat elke unit stand-alone is maar via een “sixth netwerk” met elkaar verbonden wordt. Om tot dit netwerk te komen wordt elke stad of gemeente opgedeeld met behulp van een rastersysteem en dit op basis van bevolkingsdichtheid, incidenten in het verleden en de vliegtijd van de drone. Op deze strategische locaties wordt de drone-in-a-box geplaatst (bijv. op het dak van openbare gebouwen). 

Het totale gewicht van de unit is 25kg (drone, laadplatform en hangar). Een gestandaardiseerde drone zorgt voor gebruiksgemak, eenvoudiger onderhoud en maakt volumekortingen mogelijk. Het oplaadplatform laadt de drone binnen de 45 minuten op en de hangar beschermt de drone tegen diefstal, beschadigen en alle weersomstandigheden. 

De data die de drone capteert, wordt gedownload naar de servers van de betrokken hulpdienst, zodat deze via postprocessing en artificiële intelligentie algorithmes geanalyseerd kan worden.

JAN ADRIAENSSENS

Sint-Pietersvliet 7
2000 Antwerpen

+32 16 28 12 11
jan.adriaenssens@imec.be

Drone Business Architects

Frederic Gielissen
Inge Van Waeyenberge
Tim Fisher

Lanceer je Drone Business idee

In de Drone Business School werken cursisten in kleine teams aan business cases tesamen met bedrijven. Zo leren ze hun verworven kennis toe te passen in de praktijk en helpen ze bedrijven bij het opstellen van een businessplan of een innovatiedossier. Op het einde van module Business pitchen ze hun plannen voor de Jury.