BUSINESS CASE

Geïntegreerde oplossing voor drone-detectie

PITCH

De dronesector is booming en razend ambitieus. Alle actoren- zowel overheid als privé- willen samen die ambitie waarmaken, maar ze zijn zich ook bewust van de verschillende uitdagingen die dit met zich meebrengt. Vooral op gebied van veiligheid. Een aangepaste regelgeving moet verdere ontwikkeling toelaten maar tegelijkertijd ook de veiligheid van personen, goederen , bemande en onbemande luchtvaartuigen, zowel op de grond als in de lucht, garanderen. De integratie van een veiligheidsdetectiesysteem in het luchtruim is daarbij één van de sleutels tot succes. Wij bieden een oplossing voor alle bedrijven en organisaties die zich willen beveiligen door strategische plaatsing van sensoren die alle legale drones in hun omgeving kunnen detecteren en identificeren. Door onze ervaring in "mission critical" systemen en telecom garanderen wij een uiterst betrouwbare oplossing, doch voor een fractie van de kost van huidige commerciële counter-uas systemen.

Deel case

OMSCHRIJVING

De dronemarkt is de laatste jaren erg gegroeid en biedt ontzettend veel nieuwe mogelijkheden in sectoren zoals landbouw, fotografie, beveiliging, inspecties en nog veel meer. Spijtig genoeg is er ook een keerzijde en dat is het misbruik van drones, bv smokkelen, illegaal filmen, of zoals het gekende voorbeeld waar één enkele ongekende drone, de luchthaven van Gatwick verschillende dagen heeft kunnen terroriseren.

In essentie willen tal van organisaties (vliegvelden, gevangenissen, eventbureaus, …) een beter beeld krijgen van wat er zich afspeelt in het lage luchtruim. Dit om de veiligheid van het betrokken luchtruim, en de buitenomgeving van de opdrachtgevers, te kunnen optimaliseren. Alsook om privacy, of bescherming van intellectuele eigendom te kunnen garanderen.

Het allerliefste zou men elke drone, zowel coöperatief als non-coöperatief, in de omgeving kunnen detecteren en de piloot lokaliseren. Coöperatieve drones zijn drones die hun positie (en identificatiegegevens van de eigenaar) uitzenden, bv. via een wettelijk verplichte elektronische nummerplaat (EID). Non-coöperatieve drones doen dit niet. Hoewel er systemen bestaan die in staat zijn om (zo goed als) elke drone, coöperatief en non-coöperatief, te detecteren, is de kostprijs van deze systemen erg hoog, en niet haalbaar voor de bedrijven en organisaties uit onze doelgroep.

Om hier een oplossing aan de bieden bestaan er tegenwoordig al enkele drone-detectie-systemen, die in staat zijn om bijna alle drones in een omgeving van enkele kilometers te detecteren. Deze hebben echter een ontzettend hoge kostprijs, die kan oplopen tot enkele miljoenen euro. Dit is voor veel organisaties die hun luchtruim willen controleren en beveiligen een onoverkomelijke kost. 

Het systeem dat wij aanbieden biedt een oplossing om alle legale drones te kunnen detecteren (waar vliegt er een drone?) en identificeren (wie vliegt er met de drone?) in de nabije omgeving voor een fractie van de kost van zo’n De opzet bestaat erin door middel strategische plaatsing van sensoren de aanwezige drones boven het desbetreffende territorium te detecteren en identificeren aan de hand van hun E-ID. Door gebruik te maken van een ‘breedspectrum’ radios, die in staat is om E-ID signalen te ontvangen, onafhankelijk van de gebruikte transmissie-technologie, kunnen we onze klanten waarschuwen wanneer er een legale drone een 3D afgebakende zone betreedt. 

Naast de reeds bestaande “duurdere” systemen willen wij ons voornamelijk richten op een grote doelgroep bestaande uit de kleine, middelgrote en grote (qua omvang en terreinoppervlakte) bedrijven en organisaties in België. Zowel kleinere doelgroepen zoals gevangenissen, kleinere luchthaven, voetbalstadions, festivals, beheerders van diverse no-fly zones als de grotere bedrijven zoals het Antwerps havenbedrijf, BASF en BP Chemicals,….  

Onze ervaring met “mission-critical” systemen zorgt ervoor dat we garant kunnen staan voor de beschikbaarheid van dit systeem, zodat de klant gerust kan zijn dat hij steeds op de hoogte gebracht zal worden wanneer een legale drone zich in de omgeving bevindt. Eveneens scannen we een breed radio spectrum dat het systeem “future-proof” maakt voor verdere technologische en legale toepassingen. 

THOMAS PETRACCA

Lichtenberglaan 1090
3800 Sint-Truiden

+32 11 36 98 16
thomas@senhive.be


Drone Business Architects

Edwin Walsh
Tom Medats
Frederik Maris

Lanceer je Drone Business idee

In de Drone Business School werken cursisten in kleine teams aan business cases tesamen met bedrijven. Zo leren ze hun verworven kennis toe te passen in de praktijk en helpen ze bedrijven bij het opstellen van een businessplan of een innovatiedossier. Op het einde van module Business pitchen ze hun plannen voor de Jury.