BUSINESS CASE
Inspectie van landingsbanen op luchthavens
PITCH
Deel case
OMSCHRIJVING
RUNWEYE is de samentrekking van de Engelstalige woorden “runway” en “eye”. Ons business idee bouwt namelijk verder op het bestaande concept van de inspectie van de start- en landingsbaan. Vandaag worden start- en landingsbanen op regelmatige basis geïnspecteerd, hetgeen noodzakelijk en tevens verplicht is om de veiligheid van het luchtverkeer te waarborgen. Deze inspecties gebeuren vandaag met een wagen die aan zeer hoge snelheid éénmaal heen- en terugrijdt over de start- en landingsbaan waarbij de passagier een visuele controle uitvoert. Tijdens deze controle is de start- en landingsbaan volledig gesloten voor alle luchtverkeer. Deze inspectiewijze, hoewel noodzakelijk, heeft enkele belangrijke nadelen, bijvoorbeeld de kans om iets over het hoofd te zien en de sluitingstijd van de start- en landingsbaan tijdens de uitvoer van de inspectie.
Het RUNWEYE project heeft als doel deze start- en landingsbaaninspecties efficiënter en effectiever te laten verlopen door het gericht inzetten van onbemande voertuigen. Initieel wordt hiervoor aan drones (UAS) gedacht, maar dat sluit (combinaties met) andere oplossingen uiteraard niet uit zoals bijvoorbeeld autonome wagen(s) of de inzet van camera’s en sensoren.
Na een succesvolle opstart binnen de Belgische markt zien we twee richtingen mogelijk wat betreft verdere toekomstige uitbreiding. Ten eerste willen we met RUNWEYE de internationale markt betreden, met name (grote) buitenlandse luchthavens. Daarnaast zien we ook opportuniteiten binnen andere internationale markten, in het bijzonder de inspectie van racecircuits en het wegennet.
Wij geloven dat de inzet van deze nieuwe technologie(ën) een opportuniteit biedt aan luchthavens op vlak van zowel operationele efficiëntie als effectiviteit. Door het minimaliseren, en op termijn mogelijks uitschakelen, van menselijke interventie en dit te vervangen door drones ondersteund door AI en computer vision, creëren we kwaliteitsverbetering van het inspectieproces. We menen dat hier een levensvatbaar business model inzit, hetgeen we tijdens dit project zullen onderzoeken en uitwerken.

DOMINIQUE DEHAENE
COMMUNICATION MANAGER
Tervuursesteenweg 303
1820 Steenokkerzeel
+32 2 206 20 07
—
Drone Business Architects
Alex Ribbens
Steven De Cuyper
Tanja Willekens
Lanceer je Drone Business idee
In de Drone Business School werken cursisten in kleine teams aan business cases tesamen met bedrijven. Zo leren ze hun verworven kennis toe te passen in de praktijk en helpen ze bedrijven bij het opstellen van een businessplan of een innovatiedossier. Op het einde van module Business pitchen ze hun plannen voor de Jury.