BUSINESS CASE

Inventaris drone voor logistieke warehouses

PITCH

Wij bieden een autonome drone aan die de stocktelling kan doen voor elk bedrijf met een fysieke voorraad en dat stocktellingen wil doen die efficiënter, accurater en veiliger zijn. Met onze unieke combinatie van kennis over logistiek en dronetechnologie maken wij het verschil en nemen uw zorg en stress weg die inventariseren met zich meebrengt.

Deel case

OMSCHRIJVING

Logistieke bedrijven worstelen elk jaar met hetzelfde probleem: het afstemmen van de voorraad in de boekhouding versus de fysieke voorraad in het magazijn. In niet-geautomatiseerde magazijnen gebeurt de voorraadcontrole (meestal jaarlijks) volledig manueel of semiautomatisch. De manuele manier kan aan de hand van pen en papier gebeuren waarbij de operator met een stocklijst de locaties één voor één bezoekt en vervolgens het resultaat noteert op zijn papier. De semiautomatische manier maakt gebruik van een mobiele handheld scanners. Een warehouseoperator gaat langs alle pallets in het warehouse en scant één voor één de labels op de pallets. De resultaten van de gescande pallets wordt vergeleken met de verwachtte gegevens en eventuele afwijkingen worden onderzocht. Deze manier wordt vaak te voet gedaan voor grondlocaties of met een hoogtewerker of reachtruck voor de hoge locaties. 

In bovenstaand proces zien wij drie pijnpunten die wij willen wegnemen. Als eerst kost dit veel arbeidskrachten en vergt dit veel tijd en zoals algemeen bekend: “Time is Money”. Naast de hoge arbeidslast is het ook een feit dat je met mensen werkt en mensen zullen altijd fouten kunnen maken. Deze foutenlast kan zich vertalen in foute barcode scannen, foute locatie scannen en de verkeerde link maken tussen locatie en product. Bijvoorbeeld: de operator inventariseert locatie X, maar scant het product om locatie Y die ernaast ligt. Ten slotte is er het veiligheidsaspect. Veiligheid is dé prioriteit in een bedrijf en het bedrijf neemt heel wat risico’s weg in onze oplossing. De operator moet de pallet kunnen inspecteren en dit kan door middel van een hoogtewerker of door de pallet naar beneden te brengen via een reachtruck. Beiden manieren van werken brengen risico’s voor de operator met zich mee.

Onze oplossing bestaat het uit aanbieden van een totaalservice die begint bij het analyseren van de lay-out van een magazijn waaruit wij een oplossing aanbieden op maat van de klant. Om deze oplossing te integreren maken we gebruik van tools zoals track record rond lokalisatie, navigatie, padplanning, obstakelontwijking en QR-reading. Om deze service compleet te maken, maken we gebruik van een drone, laadstation, camera’s en indoor navigatie technologie. De drone is voorzien van een camera aan zowel de linkse als de rechtse zijde. De drone zal in het midden van de gang vliegen, hierdoor kunnen we twee rekken tegelijk scannen.

Deze tools zorgen voor een efficiënt verloop van de inventarisatie. Onze oplossing staat toe om 4 pallets per seconden te scannen en te linken met de locatie. Dit wil zeggen dat een rek met 600 locaties (bijvoorbeeld smalle gangen magazijn) op 2,5 minuten kan worden geïnventariseerd met 100% nauwkeurigheid. Bij de traditionele manier van werken zal dit aantal locaties ongeveer 10 uur arbeid in beslag nemen.  In scope zitten bedrijven waarbij het type voorraad bestaat uit één product per locatie en waar er enkel met onaangebroken pallets wordt gewerkt. Deze pallets staan in een rekkenmagazijn. 

CHRISTOPHE BRUYNSERAEDE

Oude Diestersebaan 133
3920 Lommel

+32 11 790 590
christophe.bruynseraede@flandersmake.be

Drone Business Architects

Ivan Letar
Niels Boonen
Simon Kelchtermans

Lanceer je Drone Business idee

In de Drone Business School werken cursisten in kleine teams aan business cases tesamen met bedrijven. Zo leren ze hun verworven kennis toe te passen in de praktijk en helpen ze bedrijven bij het opstellen van een businessplan of een innovatiedossier. Op het einde van module Business pitchen ze hun plannen voor de Jury.